Ofset Baskı
En iyi baskı kalitesi için ROLAND 900 HiPrint ve CIP 3 - Print Production Format Sys kullanarak grafikten baskıya tüm aşamaları tek çatı altında yapıyoruz.

Renk Ayrımı
​​​​​​

Ofset baskı aşamasına geçmesi için ön tasarım işlemleri tamamlanan ve müşteriden onayı alınan siparişler için renk ayrımı işlemi yapılır.

Renk ayrımı; çok renkli bir baskının gerçekleşmesi için orijinal tasarımı oluşturan renkleri, matbaa baskı renkleri olan CMYK ana renklerine ayırma işlemidir. Bu ana renkler: cyan, magenta, sarı ve siyahtır. Bu renkleri içeren ayrımların her biri farklı bir kalıp üzerine pozlandırılır. Pozlanan kalıplar aynı taşıyıcı üzerine üstüste basılarak baskıyı gerçekleştirir.

Günümüzde renk ayrım işleminden sonra dosyalar genellikle gelişmiş teknolojinin bir ürünü olan CTP (bilgisayardan kalıba pozlandırma) cihazlarına direkt aktarılır. Ancak, trikromi (CMYK renkler ile basılan) işler dışında işimiz üzerinde trikromi renklerden elde edilemeyen yada renk yoğunluğunun vurgusu gereken spot (ekstra) bir renk mevcut olabilir. Bu rengin de tıpkı CMYK renkleri gibi filme ve kalıba alınarak basılması gerekir. Bu aşamada çalışmamızın niteliğine göre vektörel çizim programları ya da resim işleme programlarını kullanarak spot (ekstra) rengin de ayrıca basılabilmesi için birtakım işlemler yapmamız ve doğru formatta kaydetmemiz gerekir.

Renklerin açıklık ve koyuluğu tram noktalarının büyüklüğüne bağlı olarak oluşturulur ve bu noktaların belli açıları vardır. En baskın renk 45 derece açı yapar (Bu genellike siyahtır). En az baskın olan renk 0 derece açı yapar (Bu genellikle sarıdır). Magenta ve Cyan İse genellikle 15 ya da 75 derece açı yapar.Noktaların bu şekilde açı yapmasının nedeni üstüste gelmeyerek farklı tonları oluşturmaktır. Gözümüz yan yana duran noktacıkları birlikte algılar. Eğer belirlenen açılarda renk ayrımı yapılmazsa more adı verilen desenlenme problemi ortaya çıkar. Renk Ayrımında kullanılan üç önemli terim tarifleri; Tram: Geçişleri (tonları) meydana getiren noktalardır. (1 cm'ye düşen nokta adedi). Tire: Geçiş tonu olmayan düz renklerdir. Nokta kullanılmadan yapılan filme denir. Lup: Renk ayrımında kullanılan özel büyüteçtir.

ATEŞLER AMBALAJ renk ayrımını direk olarak CTP kalıba kendi bünyesindeki cihazları ile yapmaktadır. KODAK CTP KALIP MAKİNESİ XPOSE! Thermal Modeli, KODAK CTP BANYO MAKİNESİ bu amaçla kullanılan iki makinemizdir.

CTP Kalıplama​​​​​​

Ofset baskı hazırlık son aşamasında baskı kalıplarının renk ayrımı çalışmalarına göre yapılması gerekir. Kalıplar metal (alüminyum) bir kalıp malzemesidir ve renkli baskının tüm kalitesini etkileyen önemli malzemedir.CMYK ana renklerine göre renk ayrımı yapılmış siparişde, renk ayrımlarının her biri için farklı bir kalıp üzerine pozlandırılır. Pozlanan kalıplar aynı taşıyıcı üzerine üstüste basılarak baskıyı gerçekleştirir.

Bu işlemleri gelişmiş teknolojinin bir ürünü olan CTP (direkt kalıba pozlandırma) cihazları yapmaktadır. KODAK Tredsetter Platesette CTP makinesi, KODAK CTP BANYO MAKİNESİ bu amaçla kullanılan iki makinemizdir. Tecrübeli kalıp teknisyenlerimizin kontrolünde Computer-to-plate (CTP) olarak isimlendirilen ve anlamı bilgisayardan direk kalıba plaka hazırlama olan ve eski film aktarmalı sistemlere kıyasla keskinliği ve detay derinliği fazlalaşmış olarak hiç kayıpsız yada hatasız olarak kalıpları üreten sistemdir. Üretilen baskı plakaları daha kısa zamanda ve daha dayanıklı olarak üretilmektedir. Belli adet baskı sonrası yenilenmesi gereken kalıpların dijital ortamdaki kayıtları sayesinde işlem tekrarlama süreçlerini çok kısa süreye indirilmektedir.

Karton Ebatlama​​​​​​

Bobin ebatlama ofset baskıya alınacak karton malzemenin büyük rulo bobinlerden baskı kalıbına uygun dikdörtgen veya kare ölçülerde kesilmesi işlemidir. Doğru planlanarak yapılması gereken bu işlem fire oranlarını belirleyeceği ve maliyetlere direk etkisi olduğu için çok önemlidir. Otomatik makinelerde hızlıca kesimi yapılan kartonlar, palet üzerinde istif edilerek ofset baskı makinesinde kullanıma hazır hale gelir.Ebatlama işlemleri için fabrikamız bünyesinde, çok farklı enlerde birçok bobin karton stoğumuz bulunmaktadır. Her bir kalıpta bir yada daha fazla adetteki kutu tasarımı baskısı için en az fireyi verecek karton ebadı daha önce planlama tarafından belirlenmiştir. Eğer doğru ende bobin bulunamazsa en yakın ölçülere göre ebatlama yapılır, Farklı ölçü kullanımı ise önemli oranda fire oranları artışına sebep olacaktır. Doğru stok çalışması bu sebeple çok değerlidir.

Baskı Onayı
​​​​​​Ofset Baskıya hazır olan sipariş, üretim gün ve saati planlanarak sıra beklemeye başlar. İlk defa basılacak işlerde ya da üzerinde değişiklik yapılmış tasarımlarda ve yeni müşterilerin devam eden sürekli işlerinin Ateşler Ambalaj ilk baskılarında, müşterilerimiz ile randevulaşarak onları baskı onayına davet ederiz. Siparişler için daha önce genel kontrol onayı aldığımız halde, özellikle baskı renklerinin ön planda olması gereken işlerde, baskı sırasında bizzat müşterilerimiz ile ikinci bir onay süreci her zaman avantajlıdır. Bu şekilde müşterilerimiz hem fabrikamızda üretim hattımızı yerinde inceleyebilecek ve kalitemizi değerlendirebilecekler, hem de siparişlerinin hatasız üretilmesi için değerli bir kontrol yapmış olacaklardır.

Müşterilerimizin gelemediği durumlarda, baskı onayı aşaması ustalarımız tarafından titizlikle, müşterilerimizden aldığımız renk ve dikkat edilecek hususlar ile ilgili uyarılar göz önünde bulundurularak, hazır olan numune ya da kromalin çıktıya göre yapılır. Onaylanan iş hızlı üretime alınır ve baskı tamamlanır.

Ofset Baskı
​​​​​

Ofset Baskı, Litografik baskı ismi ile de isimlendirilir. Su ve yağın karışmaması prensibinden yola çıkılarak yapılır. Baskı kalıbı üzerinde görselin olmadığı boş alanlar suyu emer. Kalıp nemli tutulur ki baskı mürekkebi sadece görseli olan alanlara yapışsın. Her dönüşte mürekkep, görsel kauçuk yüzeyli ofset silindirine transfer olur ve oradan da kartona aktarılır. Ofset silindirin esnek yüzeye sahip olması, kalıpların hassas incelikli yüzeylerini korur ve özel dokulu kağıtların dahi mürekkebi iyi bir şekilde almasını sağlar.

CTP Kalıpları makineye bağlanır ve CMYK ve Ekstra renklerden oluşan mürekkepler daha önce en iyi şekilde temizliği yapılan sisteme eklenir. Ebatlanmış karton tabakaları da makinede otomatik besleme bölümüne yerleştirilir. Baskıya hazır olan makinede düşük hızda ayar baskısı yapılır, iş hazır değerlere ulaşınca deneme baskıdan örnekler alınıp baskı onayı verilir. Sonraki süreçte kullanılan karton ve işin baskı detaylarına göre yaklaşık olarak, COMORİ LİTRONE 50 makinemiz ile Format 6B’deki, 0,1mm-1,2mm arası kalınlıktaki ve en fazla 1050mm-1315mm olarak ebatlanmış kartonlarımızdan saatte 7000 adet kartona kadar baskı hızı ile baskı yapılır.

Önemli iki konudan biri, karton kutu için baskı yapılacağı zaman ofset makinede basılan ilk örneklerden bıçak izine uygunluk kontrolünün ihmal edilmemesi gerekir. Önceden hazırlanmış bıçak izinin özel filme baskı alınmış şeffaf kontrol çıktısı ile ofset baskı numunesi mukayese edilir. Hata varsa üretim durdurulur ve sorun giderilmelidir.

Diğer konuda ustalarımızın gayret ve tecrübeleri ile baskı esnasında sürekli kontrolleri, aynı kalitede baskının yapılabilmesini sağlamaktadır. Makinelerimizdeki özel entegrasyon ve kontrol sistemleri ile bu işlemler oldukça kolay takip edilebilir hale gelmiştir.

Teklif Alın
Hemen Teklif Alın!